Voor het elfde jaar op rij brengt de Volkskrant de invloedrijkste Nederlanders in kaart.

In de top 200 staan 53 vrouwen, zes minder dan vorig jaar. De invloedrijkste vrouw is Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland.

De gemiddelde leeftijd 58,5 jaar. De jongste in de lijst is de 39-jarige trendwatcher Farid Tabarki.

Bekijk hieronder de tien invloedrijkste Nederlanders volgens de Volkskrant. Voor de volledige top 200 kun je terecht op de website van de Volkskrant.


1. Hans Wijers (65)

hans wijers

Zowel in de politiek, als in het bedrijfsleven heeft Wijers een indrukwekkende loopbaan achter de rug. Daarvoor was Wijers echter nog universitair docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Nadat in de jaren 80 zijn carrière in de politiek al een voorzichtige vlucht had genomen, werd hij in 1994 minister van Economische Zaken namens D66. In 1996 nam hij korte tijd (4-26 juni) de positie van minister van Financiën waar, omdat Gerrit Zalm in het ziekenhuis was beland. Nadat hij in 1998 bedankte voor een tweede termijn, werd hij in 2003 voorzitter van de Raad van Bestuur van AkzoNobel. Die functie legde hij in mei 2012 neer. Hij is nu onder meer president-commissaris Heineken en commissaris bij Shell. Wijers stond vorig jaar ook op één.


2. Paul Polman (60)

Unilever heeft haar werknemers gewaarschuwd voor de negatieve impact van een mogelijke Brexit. Als de Britten daadwerkelijk uit de EU stappen, kan dat de economie schaden en dat zou ook Unilever raken.

De topman van Unilever stijgt dit jaar zeven plekken. De in Enschede geboren Polman, die zeilt en marathons loopt, werkte 26 jaar bij het Amerikaanse Procter & Gamble voordat hij in 2006 overstapte naar het Zwitserse Nestlé. Procter & Gamble concurreert met Unilever vooral op het terrein van waspoeders en verzorgingsproducten, Nestlé is 's werelds grootste voedingsmiddelenbedrijf.

Polman vestigde zijn reputatie bij Nestlé vooral als financieel topman. Hij wordt geroemd om zijn openheid.


3. Klaas Knot (49)

klaas knot

De president van De Nederlandsche Bank werkt sinds 1995 bij de centrale bank, onder meer als beleidsmedewerker en directeur van de divisie die zich bezighield met het toezicht. Daarnaast was hij werkzaam bij het Internationaal Monetair Fonds en de vroegere Pensioen- en Verzekeringskamer.

Vanaf 2009 was hij plaatsvervangend thesaurier-generaal en directeur financiële markten op het ministerie van Financiën. Sinds 1 juli 2011 is Knot de hoogste baas bij DNB.


4. Ben van Beurden (58)

ben van beurden shell

De hoogste baas van Shell zakt een plaatsje. Van Beurden studeerde aan de Technische Universiteit Delft en ging in 1983 aan de slag bij Shell. Hij is opgeleid tot scheikundig ingenieur en werkte voor Shell onder meer in Nederland, Afrika, Maleisië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ook zat hij in het bestuur van diverse toonaangevende brancheverenigingen waaronder de International Council of Chemicals Associations en de European Chemical Industry Council.

De CEO is getrouwd en heeft drie dochters en een zoon. Hij houdt naar eigen zeggen van lezen, hardlopen en reist graag met zijn gezin. Ook doet hij aan skiën en duiken.


5. Eberhard van der Laan (61)

De burgemeester van Amsterdam stijgt dit jaar drie plekken. Van der Laan was in de jaren negentig de fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam. Daar toonde hij een enorme vernieuwingsdrang en trok hij de partij uit de verkiezingsnederlaag van 1990.

Hij sloot in 1983 cum laude zijn rechtenstudie af en richtte begin jaren negentig zijn eigen advocatenkantoor op: Kennedy Van der Laan in Amsterdam. Dat kantoor telt naar eigen zeggen zo’n 160 medewerkers en behoort tot de tien grootste zelfstandige advocatenkantoren.

Van der Laan was tevens minister van Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet Balkenende IV.


6. Feike Sijbesma (57)

Feike Sijbesma is al bijna tien jaar bestuursvoorzitter van chemiebedrijf DSM. Hij studeerde medische biologie aan de Universiteit Utrecht en bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam.

Sijbesma begon zijn loopbaan in 1987 bij Gist-brocades en schopte het tot directeur van de divisie Food Specialties. Na de overname van het bedrijf door DSM duurde het twee jaar voordat hij toetrad tot de raad van bestuur van DSM. Sijbesma is tevens commissaris bij De Nederlandsche Bank en niet-uitvoerend bestuurder bij Unilever.


7. Hans de Boer (61)

Een volgend kabinet moet de portemonnee trekken om verdere economische groei te bewerkstelligen. Dat zeggen werkgeversorganisaties. Ze pleiten voor een miljardeninvestering en het optuigen van een publiek-privaat fonds van 100 miljard euro, van waaruit de komende jaren de investeringen kunnen worden betaald.

Tien plekken winst voor Hans 'labbekak' de Boer. De 61-jarige voorzitter van werkgeversclub VNO-NCW volgde in 2014 Bernard Wientjes op. Hij is al jaren actief in het bedrijfsleven en heeft de nodige ervaring in de wereld van de (Haagse) lobby voor ondernemers.

Hij was in de periode 1997-2003 voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland. In die functie zette hij hard in op de nullijn in de discussie over loonmatiging. Dit tot grote verontwaardiging van de vakbonden.

Vervolgens werkte de geboren Fries enkele jaren in opdracht van de regering als voorzitter van de Taskforce ter bestrijding van de Jeugdwerkloosheid. Hij was onder meer initiatiefnemer van de herinvoering van ambachtsscholen (Vakcolleges) in Nederland.

In 2008 solliciteerde De Boer, een CDA'er, op verzoek van toenmalig premier Jan Peter Balkenende naar het burgemeesterschap van Rotterdam. Die positie ging echter naar de PvdA'er Ahmed Aboutaleb.

De Boer heeft economie gestudeerd aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en ging later zelf als ondernemer aan de slag. In de jaren tachtig richtte hij het Bureau Economische Argumentatie op, dat hij later verkocht aan accountantsbureau KPMG.


8. Jeroen van der Veer (69)

jeroen van der veer

Voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer zakt van plaats zeven naar acht. Van der Veer was van 2004 tot en met 2009 de baas van Shell. Hij moest als puinruimer rust brengen bij olieconcern, dat grote reputatieschade had opgelopen.

In zijn nieuwe rol als chief executive officer wist Van der Veer Shell in rustiger vaarwater te krijgen. De duale Brits-Nederlandse structuur werd opgeheven. Shell werd een Britse vennootschap, met een Nederlands hoofdkantoor.

Hij is thans president-commissaris bij Philips en ING.


9. Kim Putters (43)

kim putters

Kim Putters is sinds 2013 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij is ook bijzonder hoogleraar management van instellingen in de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De PvdA'er zat tien jaar in de Eerste Kamer. Hij begon zijn loopbaan in 1996 als assistent in opleiding aan de faculteit sociale wetenschappen en bij het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg aan de Erasmus. Daarna maakte hij een uitstapje naar de Universiteit van Tilburg, waar hij werkte als docent bestuurskunde. Later keerde hij weer in Rotterdam terug.

Ook was hij van 2002 tot en met 2012 raadslid in zijn geboortestad, Hardinxveld-Giessendam. Verder zat hij van 2008 tot en met 2011 in het landelijk bestuur van Scouting Nederland. Overigens groeide Putters op als schipperskind.


10. Marjan van Loon (50)

Marjan van Loon wordt per 1 januari 2016 de nieuwe president-directeur van Shell Nederland. Ze is de eerste vrouw die de functie gaat bekleden.

De 50-jarige Van Loon werkt al 26 jaar voor Shell en is sinds 2009 vicepresident van het onderdeel LNG & Gas Processing. In die functie is ze onder meer verantwoordelijk voor de ‘Prelude’, ‘s werelds grootste schip dat ver uit de westkust van Australië dienst gaat doen als gasfabriek.

LEES OOK: 9 trucs waardoor je alles onthoudt wat je leest